18 Eylül 2014 Perşembe

BİTMEK TÜKENMEK BİLMEYEN BEBEK ALIŞVERİŞİ

Hamilelik dönemi türlü heyecanlara gebe bir süreç. Bunun en keyiflilerinden biri de bebek alışverişi. Düşünsene dünyaya 0'dan bir insan geliyor ve sahip olduğu hiçbir şeyi yok
Bir, bebek mağazalarında neşeyle sepetini dolduran karnı burnunda anne adaylarına bakıyorum, bir de yanlarındaki fırsatçı mağaza çalışanlarına... İkisi de çok mutlu...

Anneler her zaman yavruları için en iyisini ister, başlarda tam olarak nelere gerçekten ihtiyaç olup olmadığından emin olmayan annelerin; bekar mağaza çalışanları tarafından suistimal edilmesinden rahatsız olduğum için şu alışveriş konusunda konuşalım istedim.


Bebek ihtiyaçları uçsuz bucaksız bir derya, ciddi kafa karışıklıkları ve unutmaların önüne geçmek için mümkünse doğumdan birkaç ay önce liste yapmaya başlamanızı öneririm. Böylece başka anneler ve anne adaylarıyla da listeniz hakkında konuşup tecrübeleri değerlendirmek ve ekleme çıkarma yapmak için bolca zamanınız olur. 


Bir anda alınması gereken o kadar çok şey var ki, en azından gerekli olduğuna inandığınız ürünlerin indirimlerini yakaladıkça erken dönemde almaya başlamak; bir anda bel büken bir alışveriş yapmaktan daha iyi olabilir. Zira daha bunun baby shower'ı var, hastane/doğum masrafları var, ikramları var, tercihe göre fotoğraf çekimi var... Var da var...

Benim bebek alışveriş listemde pek çok gereksiz malzeme vardı, bunları elememe rağmen başta gerekli gibi görünen ama kısa süre sonra evde sadece yer kaplayan objelere dönüşen şeyler de oldu. Bunlar kişisel tercihlerle de ilgili olduğundan hazırlayacağım örnek listeye yazıyorum. 


TEMİZLİK ve SAĞLIK

- Bebeklere özel kulak temizleme çubuğu 
(Uzmanlar kulak çubuğunu kesinlikle önermezler, kulak kendi kendini temizleyen bir organ olduğu için, iç yapısındaki mikronik tüycükler sayesinde kulak sıvısı dışarı atılır, içine çubuk sokmak; kulak kirlerini içeri doğru iter ve oraya yapışmasına neden olur. Bu nedenle kulak çubuklarıyla bebeğinizin sadece kulak kepçesindeki kıvrımları temizlemeniz daha sağlıklı olacaktır.)

- Pişik kremi 
(Yenidoğan bebeklerin özellikle ilk günlerde yaptıkları kakaya mekonyum adı verilir ve bu kaka pişiğe sebep olmaz. Yenidoğan bebeklerde pişiğe bu nedenle pek rastlanmaz. Ayrıca pişik kremlerinin içeriğinde kortizon bulunduğundan gerekmedikçe kullanılmaması taraftarıyım. Doğal bir alternatif olarak zeytinyağı da düşünülebilir ama onun da içeriğindeki asit yenidoğan bebeğin cildini tahriş edebilir. )

- Sabun, şampuan, vücut Losyonu

- Bebek bezi
(Bebek bezi nasıl olsa çooook uzun bir süre gerekecek diye düşünüp eve bezleri yığmayın, bebekler özellikle ilk yıl inanılmaz bir hızla büyüyorlar, bir bakmışsınız bir hafta sonra bir üst numaraya geçmişsiniz. Küçük bezler elde kalır, yazık olur.)

- Küvet, küvet filesi, maşrapa, kova 
(Bunlar doğumdan 3-4 ay sonra bzim için sadece yer kaplayan objeler oldu. Ama başlarda yenidoğan bebeğin yıkanmasına yardım etmek isteyen aile büyüklerinin olacağı da düşünülürse kalabalık banyo ritüelleri için kolaylık sağlayacağından illa ki alınacak, bari ufak tefek bir küvet alın.)

- Tırnak makası, tarak, fırça
(Tırnak makası çok elzem, yenidoğan bebekler inanılmaz bir hızla büyüyorlar, ben haftada 2 kez tırnak kestiğimi biliyorum. Tırnağın uzaması bebeğin kendini çizmesine sebep olduğundan hassas olduğum bir konuydu. Ellerini eldivene hapsedip, çevresindeki dokuları hissetmesini engellemek yerine tırnak bakımına önem vermeyi tercih ettim. Saç bakımı için tarak, fırça ve makas setleri var onlardan alabilirsiniz, fırça konak fırçasıdır aynı zamanda, başlarındaki pullanmaları fırçalamaya yardımcı olur.)

- Islak Mendil
(İlk haftalarda popo temizliği için pamuk ve ılık su önerilse de ben ıslak mendil kullandım. 1 saatlik kesintisiz uykuya hasret kaldığım ve günde 6-7 kez kaka yapan bir bebek söz konusu olduğunda, suyla pamukla uğraşabilecek durumda değildim doğrusu. Ayrıca Uni Baby Yenidoğan Islak Mendillerinin içeriğinde %100 pamuk ve saflaştırılmış suya ek olarak toksik tehlikesi olmayan, gıdada da en güvenilir koruyucu olarak bilinen potassium sorbate kullanıldığından güvenle kullandım/kullanıyorum.)

- Bebek banyo süngeri
(Doğal, gerçek sünger tercih edilebilir.)

- Banyo havlusu

- Kirli çamaşır sepeti

- Alt açma minderi
(Kumaştan yapılanlar yerine kullan at olanları tavsiye ederim, daha hijyenik ve az yer kaplıyor çantada.)



BESLENME

- Biberon

(Emzirme sorunu yaşandığında veya anne işe başladığında ihtiyaç olacak, sağlıklı oluşu nedeniyle cam biberon öneririm ama asıl önemli olan bebeğin tercih edeceği biberon ve emzik yapısı. Minikler bu konuda çok seçici olabiliyor.)

- Meyve sebze emme filesi

(Bunu hiç kullanmadım)

- Önlük

(Arkası su geçirmez malzemeyle kaplı olanları öneririm)

- Emzik ve emzik kutusu

(Piyasadaki bütün emzikleri denememe rağmen biz emziği de sevdirememiştik. Zaten hassas konu, bir sevdiremeyen bir de bıraktıramayan dertli…)

- Biberon ve emzik temizleme fırçası



- Cam rende
(Ek besine geçiş döneminin olmazsa olmazı.)

- Mama sandalyesi


- Süt Saklama poşeti

(Emzirme sürecine göre ihtiyaç durumu değişkenlik gösterebilir. Lansinoh marka olanlarından memnun kaldım.)

- Emzirme Önlüğü



ELEKTRONİKLER

- Süt sağma pompası


- Oda Termometresi


- Ateşölçer

(Braun kullanıyorum, çok memnunum.)


TAŞIMA APARATLARI


- Puset ve oto koltuğu


- Kanguru

(İlk aylarda kullanılabilir ama çocuk büyüyüp ağırlaştıkça işkenceye dönüşür.)


GİYİM / TEKSTİL


- Çıtçıtlı bodyler, tulumlar

(Çok pratik ve kullanışlı.)

- Hastane çıkışı 


- Çorap, şapka, eldiven, patik, hırka, yelek, kaban


- Tülbent ve mendiller

(Bol bol alabilirsiniz, inanılmaz bir mendil sarfiyatı olacak.)


ODA / DEKORASYON


- Karyola

(parmaklık aralıklarının 2.5 cm'den az, 6 cm'den fazla olmadığından emin olun. Bebeğin kolu, bacağı sıkışabilir.)

- Nevresim takımı


- Yastık, yorgan, battaniye
(İlk 1 yıl bebeklerin yastık kullanmasına ihtiyaç yoktur. Sonrasında ise çok yumuşak olmayan iri hava delikli, ince, sünger yastıklardan kullanabilirsiniz. Bu yastıklar delikli yapısı sayesinde boğulmayı önleyici özelliktedir. Battaniye ve yorgan yerine de polar uyku tulumlarını öneririm, üzerini açtı mı? üşüdü mü? derdiniz olmaz. Ayrıca küçük bebeklerde yorgan kullanımına da çok dikkat etmek gerekir, illa kullanılması gerekiyorsa muhakkak çocuğun kolları yorganın üzerinde olmalıdır.) 


- Giyisi dolabı

- Tavan lambası


- Perde ve tül

(Black out perdelerin ışığı kesme kapasitesi normal perdelerden çok daha fazladır. Gece uykularının zifiri karanlıkta uyunması sağlık açısından çok önemlidir. Bu konuyu ayrı bir başlıkta detaylı olarak daha sonra inceleyeceğim.)

- Takı yastığı


- Emzirme koltuğu


- Halı

- Kirli Bez Çöpü

(Ebebek'te satılan Korbell marka kirli bez çöp kovasını şiddetle tavsiye ederim. Satın aldığım en kullanışlı malzemelerden birisi bu çöp kutusu, sürekli form şeklinde düşünülmüş olan poşetlerini doldukça kesip, bağlayıp atıyorsun. Çift katmanlı, yaylı kapağı sayesinde dışarıya koku da vermiyor. Ayrıca bebek bezlerinin ayrı bir poşette toplanması da hem doğaya hem de çöpleri toplayan/ayrıştıran insanlara saygı bir yerde.)


- Ev tipi ana kucağı


- Bebek telsizi











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Olumlu / olumsuz yorum bırakan herkese teşekkürler...