22 Eylül 2014 Pazartesi

SODYUM FLORÜRÜN ZARARLARI ve EVDE DOĞAL DİŞ MACUNU YAPIMI

En çok diş macunlarında kullanıldığını  bildiğmiz Sodyum Florürün aynı zamanda fare zehiri bileşenlerinden biri olduğunu biliyor muydunuz? Ne acıdır ki sodyum florür kullanımını hiçbir zaman onaylamayan FDA'ya rağmen (Food & Drug Adminstrator) sadece yetişkin diş macunlarında değil çocuk diş macunları da bu maddeyi bileşenlerinde barındıyor. 


Yani yine endüstriel gelişimin gelip dayandığı nokta ne yazık ki aynı, "insan sağlığı". 

Bu; yediğimiz meyve sebzeden, içtiğimiz suya, aldığımız oyuncakların malzemesine- boyasına, saçımızı yıkadığımız şampuandan, yüzümüze sürdüğümüz kreme, üzerimize giydiğimiz t-shirite kadar her alanda kendini gösteriyor. Artık toplumca, insanlık olarak yüksek bilinç seviyesinde yaşamaktan başka çaremiz yok. 

Yediğimiz, içtiğimiz her şeyin içeriğini araştırıp öğrenmek ve tercihlerimizi mümkün olduğunca bu doğrultuda kullanmak zorundayız. 

Mesela yazımızın konusu olan sodyum florür sadece diş macunlarında mı karşımıza çıkıyor? Hayır. Bebek mamasında, hazır çorbalarda, tavuk bulyonda, gazlı içeceklerde, işlenmiş, paketlenmiş gıdalarda hatta ve hatta teflon tavalarda pişen yemeklerimizde bile karşımızda.

Peki; değişik oranlarda ve değişik noktada karşımıza çıkan florürün zararları nelerdir?


En belirgin özelliği biyobirikim yani vücutta birikmesi. Vücuda giren florürün yetişkinlerde %50-60'ı idrarla atılıyor. Çocuklarda ise bu oran ancak %20, geri kalanı kemiklerde birikip artarak da devam ediyor. Korkunç!


Yapılan araştırmalarda yüksek dozda florürün erkek üreme organlarına zarar verdiği, kısırlığa yol açtığı tespit edilmiş. Şehir suyunda fazla florür bulunan yerlerde doğurganlıkta düşüş de erkeklerde düşük testesteron seviyesi tespit edilmiş.


Pek çok araştırmaya göre florürün kemik dışında beyinde de (merkezi sinir sistemi) biriktiğine, davranış problemlerine yol açtığına, uzun vadede alzheimer hastalığına neden olabileceğine dair bulgular var.


Uzmanlar vücuttaki florür birikimi ile IQ seviyesi arasında ters orantı olduğunu, şehir şebeke suyundaki 1 mg/lt'lik florür artışının 0.59 IQ puan kaybına yol açtığı bulmuş.


Yine araştırmalara göre yüksek florür saptanan bölgelerdeki kız çocuklarının diğer bölgelerdeki kız çocuklarına nazaran 5 ay daha erken adet oldğunu, burdan hareketle, erken ergenlik sorunlarınna neden olduğunu ortaya koymuş.


Çalışmalar yüksek florürün tiroid bezini de olumsuz etkilediğini gösteriyor.


Kemiklerde biriken florür, romatizmayla rahatlıkla karıştırılabilecek kadar benzer özellikler gösteren skeletal florozis hastalığına da neden olabiliyor. Doktorların ilk başlarda romatizma sanması erken teşhisi zorlaştırdığı gibi florür alımını kesmek yerine romatizma tedavisi uygulanması nedeniyle de uzun süre tedavi edilememiş oluyor.


Peki dişlerimiz çürümesin diye içinde bolca florür bulunan diş macunlarımız yerine ne kullanabiliriz? İşte evde pratik şekilde yapabileceğiniz diş macunu tarifi





Malzemeler:



3 yemek kaşığı karbonat


3 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı


1 çay kaşığı nane yağı


Aslında yapımı çok basit, bütün bu malzemeleri karıştırarak macun kıvamına getiriyorsunuz. 

Eğer çok kuru kalmışsa biraz su ekleyerek sulandırabilir, zevkinize göre başka uçucu yağlarla deneyebilirsiniz. Ben bir dahaki sefere kakao yağı ile deneyeceğim mesela. 

Karışımı küçük bir mama kavanozuna koyup kapağını kapatarak muhafaza edebilirsiniz. Bu karışımı tıpkı diş macunu gibi fırçanıza alarak 1 ay boyunca kullanabiliriniz.


Ayrıca evde kalan ve artık kullanayacağınız diş macunlarını nasıl değerlendirebileceğiniz hakkında fikre ihtiyacınız varsa BURAYA tıklayınız...








3 yorum:

  1. Merhabalar bloglar arasında dolaşırken tanıştım sizle. isim dikkatimi çekti öncelikle Çünkü anne olunca hayat daha farklı dönmeye başlıyor kadınlar için. sonra baktım ki konular farklı ve başladım okumaya. ne kadar önemli bir konuymuş meğer aslında 'diş macunu'.Sağlıklı olmaya çalışırken elimizden kayıp giden ve yavaş yavaş kaybettiğimiz Sağlığımız.Çok da bilmediğim şeyleri bloğunuz sayesinde öğrenmiş bilinçlenmiş oldum . İnanın çok huzurlu hissettim kendimi ,evet bundan sonra daha farklı bir gözle bakacağım bu ürünlere . Emeğinize bilginize sağlık Çok teşekkürler Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba "Adsız"... Günlük yaşantımızda, gerek reklamcılar tarafından pompalanmış, gerek toplum tarafından kanıksanmış o kadar çok şey var ki sonuçlarını bilmeden yaptığımız ve öğrendiğimizde vaz geçmek isteyeceğimiz.

      Anneliğin bana kazandırdığı en önemli bakış açısı belki de bu oldu. Sağlığımın önemini anlamak. Çocuğumla daha uzun zaman birlikte ve kaliteli yaşamak, çocuğum için birşeyleri doğru yapmak istemek ve ona örnek olmak.

      Tabi bir de başka "doğru yapmak isteyenler"le bilgileri paylaşmak… Onların doğrularını öğrenmek… :)

      Yorumunuz için çok teşekkür...

      Sil
  2. Merhaba işte ben de tam bu yüzden ersağ bitkisel türk ürünlerini kullanıyorum. Emvey ve daha niceleri için bitkisel deyip bizleri kandırdılar ama bu ersağ gerçek herkesin faydalanmasını istiyorum. Ve dışarıda paketli satılan bir çok üründe olduğu gibi bu kullandığımız karbonatta da olabilir. Çünkü paketli baharatlar radora denilen birşey de var bu da çok zararlı. İletişime geçmek isteyenler için cesaretlisplit@hotmail.com

    YanıtlaSil

Olumlu / olumsuz yorum bırakan herkese teşekkürler...